Periondontonloji yani diş eti tedavisi ağız içi boşluğundaki dişlerin çevresini saran onların beslenmesini çene kemiğinin üstünü kaplayan ve dişlerin çene içerisinde bütün olarak tutunmasını sağlayan diş – çene kemiği arasındaki amortisör görevi yapan bağ dokusu hastalıklarının tedavileri periodontolog’lar tarafından uygulanmaktadır.
Diş eti hastalıklarının nedenleri arasında diş eti dokusu çene kemiklerinin kalınlıkları, kalsiyum ve mineral dengeleri, diş etlerinin damaklara yanlış yapışma bölgeleri ayrıca aileden gelen kalıtsal hastalıkların diş eti belirtileridir.
Genellikle diş eti hastalığı bireyin ideal diş fırçalama alışkanlığının olmaması diş hekimin periyodik kontrollere gitmemesi çürük dişler, yanlış dolgu ve diş protezleri, yanlış veya aşırı kullanılan sistemik ilaçlar yine yanlış diş fırçalamaktan dolayı diş eti çekilmeleri en önemlisi ise hastanın fırçalama anında diş eti kanamasını önemsememesi ve ihmallerinden kaynaklanır.
Diş eti cerrahisi 2 şekilde uygulanır. Greftleme adı verilen ilk metotta hastanın damağından alınan ve greft adı verilen parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydırma adı verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgesinin yanında sağlam doku varsa doku çekilmenin üzerine kaydırılarak kapatılır.
Peridontoloji tedavisi ;
Hastanın ağız ve diş sağlığı temizleme bilincinin oluşturulması ve devamının kontrolü
Oluşan Diş ve gıda plak oluşumunun temizlenmesi
Diş eti ceplerinin derin temizliği (Küretaj)
Temizlik, küretaj ile birlikte hekimin önereceği ilaç tedavileri
İlerlemiş hastalıklarda diş eti çekilmesi ve kemik kayıplarından korunmak ve yeniden oluşmaması için periodontal cerrahi işlemler (Diş eti ameliyatları) uygulanmaktadır. Cerrahi ve mekanik tedaviler klasik veya lazer uygulamaları ile yapılabilir. Lazer uygulamaları son yıllarda diş eti hastalıklarında kullanılmaya başlanmıştır.